Edderkopper skiller seg fra insektene ved at de har 4 par ben og mange øyne (6 eller 8). Noen edderkopper lager spinn for å fange byttet, noen jakter løpende, noen hopper på byttet og noen lager feller. Alle høyere edderkopper dreper ved å sprøyte gift inn i byttet. Det finnes mange forskjellige grupper. De finnes i vann, i kjellere, på myra, i lyngen og i stua. Våre edderkopper jakter stort sett på andre insekter.
Disse spinner de karakteristiske hjulene. Det finnes 17 arter i Nord-Europa. Hannen har mindre bakkropp enn hunnen. De har sterke kjever og tygger og oppløser byttet med fordøyelsesvæsker. Det blir igjen en liten klump av rester. Hannen rører ved hunnens nett for parring. Han slipper vanligvis unna med livet, men når han blir eldre kan han fort bli spist etter parringen.
Korsedderkoppen kjennes på korset på ryggen. Fargen kan variere en del. Jeg har sett helt grå og hvite eksemplarer. Hunnen plasserer eggsekken på et beskyttet sted og blir hos den til hun dør utpå høsten. Eggene utvikles til kommende vår. Vi hadde en på verandaen på hytta. Hver kveld kom den frem og lagde et fint spinn. I løpet av natten og neste dag ble det helt eller delvis ødelagt av vinden, men spunnet opp til neste kveld. Da satt den der ogjen.
Den lever på gress og busker. Fargen kan vareiere mye. Hannen er mindre enn hunnen. Kvadratveveren har fire flekker på bakkroppen. Denne fant jeg ute på lyngen på en myr.
Den er mye mindre enn de foregående artene. Jeg har sett dem fra ørsmå til ganske små. Vi ser dem mye på ripsbuskene og på blomkarse. Den kjennes på den røde flekken over spinnevortene. Det er flere nærstående arter som kan være vanskelige å skille fra hverandre. På bildene ser vi en som spinner inn et insekt.
Den finnes spredd nordover til Troms, men er ikke funnet langs Sørlandskysten. Den holder til i fuktig skog og hei i større busker eller små trær. Jeg fant denne på myra der den hadde spunnet en forbausende sterk tråd fra et furutre og ned til en liten busk. Jeg fulgte tråden opp til treet og fant den.
Disse vever horisontale baldakiner og beveger seg opp ned på undersiden av spinnet. Det er Nord-Europas største familie med over 400 arter. Flyvende insekter støter på tråder som er spunnet over baldakinen og faller ned på denne.
Denne ser vi mye på hytta. Den vever sine baldakiner i lyngen og på blomster. De er meget synlige når det er dugg på dem. Vi har alltid noen på våre spanske margueritter. De er ikke så store og kan være vanskelige å få øye på på undersiden av baldakinen. Det er spinnet som synes best. Hannen har mindre og smalere bakkropp.
Den finnes i baldakinspinn ved foten av trær.
Den finnes nord til Troms. Den spinner gjerne baldakinen sin i lavere grener av gran.
De har en ganske rett avskåret front, korte robuste ben og en kompakt kropp. De har store gode øyne som peker rett forover og venter rolig på et bytte før de hopper på det.
På hytta liker den seg på solveggen. Den finnes nord til Troms.
Den finnes gjerne i skog på lave grener eller busker. Den finnes over hele landet.
Den er ganske liten og finnes stort sett på Øslandet og Sørlandet. Den jager stort sett på jordbunn.
Dette er små til middels store edderkopper. Forkroppen er ganske liten og bakkroppen er større og kuleformet. De spinner uregelmessige nett i f.eks. huler eller kroker i hus. Eggene spinnes inn i en fritthengende rund sekk. Denne familien omfatter også den Sorte enke som muligens er den giftigste edderkoppen som finnes.
Dette er den vanligste edderkoppen inne på hytta. Den er nattaktiv og finnes over hele landet.
De er aktive jegere og løper inn byttet.
Dette er norges største edderkopp og kan bli over 2 cm. Den jakter på våte myrer og i vann. Den kan også jakte på småfisk og rumpetroll. Den finnes stort sett på østlandet, sørlandet, vestlandet og i trøndelag.
De bygger ikke fangstnett og jakter på insekter om natten.
Dette er en hunn. Hannen er olivengrønn med rød/brun og gul bakkropp. Dette er den eneste frittlevende jegeredderkoppen i Norge. Andre kan komme inn med fruktlaster. Smaragdedderkoppen finnes stort sett på Østlandet og Sørlandet.
Dette er middels til store edderkopper. De bygger ikke fangsnett, men løper på bakken. Det finnes over 50 arter i Norge. Kroppen er dekket av mørke hår. Ved formering bærer hunnen med seg en lys eggsekk under bakkroppen.
Den finnes over hele landet.
Den finnes over hele landet.
Den finnes stort sett i sørnorge.
Den finnes stort sett i sørnorge.
Den finnes på østlandet.
Den finnes spredt over hele landet. Jeg tror artsbestemmelsen er riktig.
De er middels store edderkopper med gråbrun kropp og lange ben. De sitter ofte kamuflert på trær og kan i noen grad skifte farge. De beveger seg svært raskt.
Jeg tror artsbestemmelsen er riktig. Den finnes over hele landet, men ikke helt nord. Den bygger ikke nett, men jakter i det fri.
Jeg tror artsbestemmelsen er riktig. Den finnes stort sett i Sørnorge. Den bygger ikke nett, men jakter i det fri.
De jakter fra blomster der de venter på et bytte. De beveger seg sidelengs som krabbene.
Jeg tror artsbestemmelsen er riktig. Den finnes over hele landet.
Jeg tror artsbestemmelsen er riktig. Den finnes stort sett over hele landet.
Denne er jeg usikker på.
Til denne har jeg ikke noe godt forslag. Kanskje den samme som ovenfor?