Fluene har bare to vinger. Det andre vingeparet er omdannet til to svingkøller. Jeg har plassert blomsterfluene på egen side. Det er fordi det er en stor famile og mange likner ikke på vanlige fluer. Det er svært vanskelig å artsbestemme en del fluer uten bruk av mikroskop. Jeg baserer meg stort sett på tegninger på for- og bakkropp, behåring, øyne, årene på vingene og farger på kropp og bein. Jeg mener familiene er korrekte, men artene gir nok ofte bare en indikasjon på hva det kan være.
De likner en del på spyfluer, men er stort sett mindre. Larvene finnes i råtnende organisk materiale.
De slikker i seg føden med svampaktige munndeler og finnes mest om sommeren. Larvene lever stort sett i råtnende organisk materiale.
Den finnes ved boliger og sitter ofte og soler seg. Eggene legges gjerne i fisk og kjøtt.
De er ofte i hus og larvene spiser råtnende organisk materiale.
Hannene flyr rundt lys og gjenstander inne.
De er aldri metallglinsende, men har ofte sjakkrutet bakkropp.
Den har store føtter og røde øyne og finnes stort sett utendørs. Hunnen føder larver som lever i åtsler.
De har bånd eller flekker på vingene. Larvene lever inne i planter. Noen er skadedyr.
Larvene lever på bergasters eller gullris. Jeg tror artsbestemmelsen er korrekt.
Det er små fluer ofte med sterke farger. Larvene lever i råtnende planter.
Det finnes flere svært like arter så jeg er ikke sikker på denne artsbestemmelsen.
Dette er maurliknende, små, skinnende svarte fluer. De vifter karakteristisk med vingene når de går. De voksne overvintrer og larvene lever i gjødsel.
Disse er vanskelige å artsbestemme, men jeg er ganske sikker på familien. Den svingte rundt på ruten.
Den vanligste av flere nærstående arter. Den liker seg i fuktige områder. Den lever stort sett på Østlandet, men er spredt på Sørlandskysten og på Sørvestlandet, litt i innlandet, i Trøndelag og Lofoten. Den finnes i Europa, Nord-Afrika, Midtøsten og Vest-Asia.
Den flyr uten lyd og opptrer gjerne i stort antall en ukes tid. Da er den virkelig plagsom. Det skjer imidlertid ikke hvert år. Den lever vesentlig på Østlandet, Sørlandet, Sørvestlandet, Trøndelag og Lofoten. Ellers finnes den spredt. Den finnes i Vest- og Nord-Europa.
Det finnes flere typer lusfluer. De er blodsugende parasitter på ulike vertsdyr. De legger ikke egg, men føder larver som forpupper seg med en gang. På Blefjell observerte vi hjortelusflue ca. år 2000.
Voksne hjortelusfluer klekkes om høsten og flyr opp i trærne. Her venter de på at et en mulig vert skal passere. Når de har landet på en vert, kaster de vingene.
De voksne lever av små insekter. De er vanlige der det er høy vegetasjon. Noen larver lever i jord eller råtnende ved. Ellers er lite kjent om larvene.
Den er funnet stort sett på Øst- Sør- og Vestlandet. Den er utbredt i Europa og Det Nære Østen.
Det er ca. 180 norske arter. Larvene lager miner/ganger på blader. De enkelte holder seg ofte til spesielle planter. Formen på minene er ofte spesifikk for arten.
Den er funnet stort sett på Øst- og Sørlandet og Trøndelag. Den går vesentlig på korsblomster, erteblomster og kurvplanter. Den gjør stor skade på grønnsaker i tempererte og tropiske områder.
De har lange bein som ofte er gule med mørkere partier. De har en del stive børster (seta) rundt på kroppen. De holder til i fuktige områder og på gressenger. De fleste er rovdyr både som larver og voksne. Mange av artene suger ut kroppsvæske av andre dyr.
Jeg tror at dette muligens er Dolichopus popularis. Den finnes stort sett på Øst-, Sør- og Vestlandet.
De finnes ved sjøen, innsjøer, dammer, sumper, saltsjøer, basiske sjøer, varme kilder og dammer av råolje. Fluene nedenfor tror jeg er vannfluer.
Den siste er avbildet sammen med en vannløper.
Dette er en mugg som angriper fluer (dødelig). Den kan forårsake epidemier og undersøkes med tanke på fluebekjempelse.
Det kan være svært vanskelig å artsbestemme fluer. Det kan til og med være vanskelig å bestemme familie og slekt. Det beror på at det er mange arter og at kjennetegnene ofte er mikroskopiske. Nedenfor presenterer jeg noen som jeg ikke har klart å bestemme.